Friday, August 21, 2015

ENGLISH CONVERSATION (7) अंग्रेजी-हिन्दी बातचीत

IDIOMS & PROVERBS मुहावरे  लोकोक्तियाँ 
CONCEPTS & EXTRACTS IN HINDUISM By :: Pt. Santosh Bhardwaj  
santoshkipathshala.blogspot.com     santoshsuvichar.blogspot.com    santoshkathasagar.blogspot.com   bhartiyshiksha.blogspot.com   hindutv.wordpress.com    bhagwatkathamrat.wordpress.com   santoshhastrekhashastr.wordpress.com
DIRTY POLITICS IN INDIA
जहाँ निराशा, वहाँ आशा। 
jahan nirasha, vahan asha.
एव्री क्लाउड हैज ए सिल्वर लाइनिंग। 
Every cloud has a silver lining.
अंत भला सो भला। 
ant bhla so bhala.
आल इज वैल दैट एंड्स वैल। 
All is well that ends well.
एकता में बल है। एक और एक ग्यारह। 
ekta me bal hae. ek aur ek gyarah.
यूनियन इज स्ट्रेंथ। 
Union is strength.
एक पंथ दो काज। 
 ek panth do kaj.
टु किल टू बर्ड्स विथ वन स्टोन। 
To kill two birds with one stone.
नौ नकद न तेरह उधार। 
nau nkad m terah udhar.
ए बर्ड इन हैण्ड इज वर्थ टू इन द बुश। 
A bird in hand is worth two in the bush.
अब पछताये क्या होत है जब चिड़िया जग गई खेत। 
ab pachhtaye kya hot hae jb chidiya chug gai khet.
इट इज ऑफ़ नो यूज़ क्राइंग ओवर स्पिल्ट मिल्क। 
It's of no use crying over spilt milk.
आगे दौड़ पीछे चौड़। 
age doud, peechhe choud.
हेस्ट मेक्स वेस्ट। 
Haste makes waste.
बहती गँगा में हाथ धो लो। 
bahti ganga mae haath dho lo.
मेक हे व्याहिल द सन शाइन्स। 
Make hay while the Sun shines. 
अपना-अपना, पराया पराया। 
apna-apna, praya-praya.
ब्लड इज थिकर दैन वाटर। 
Blood is thicker than water.
जैसे को तैसा। 
jaese ko taesa.
टिट फॉर टैट। 
Tit for tat.
सावन   के अंधे को हरा ही हरा दिखता है। 
sawan ke andhe ko hara hi hara dikhta hae.
एव्री थिंग लुक्स येलो टु जौन्डिशड ऑय। 
Every thing looks yellow to jaundiced eye.
ऊँची दुकान फीका पकवान। 
unchi dukan feeka pakwan.
ग्रेट बोस्ट लिटिल रॉस्ट। 
Great boast, little roast.
एक मछली सारे तालाब को गन्दा देती है। 
ek mchhli sare talab ko ganda kar deti hae .
ए ब्लैक शीप इफेक्ट्स द होल फ्लॉक। 
A black sheep infects the whole flock.
अपनी गली में कुत्ता भी शेर। 
apni gali me kutta bhi sher.
एव्री कॉक फाइट्स बैस्ट ऑन इट्स ओन डंगहिल। 
Every cock fights best on its own dunghill.
एक हाथ से ताली नहीं बजती 
ek haath se tali nahin bajti.
इट टेक्स टू टु मेक ए कुव्रल 
It takes two to make a quarrel.
बन्दर जाने अदरक का स्वाद। अँधा क्या जाने, बसन्त बहार। 
bandar kya jane adrak ka swad.
ए ब्लाइंड मैन इज नो जज ऑफ़ कलर्स। 
A blind man is no judge of colours.
अंधों में काना राजा। 
andhon mae kana raja.
ए फिगर अमंग सिफर्स। 
A figure among ciphers.
आकाश से गिरे खजूर पर अटके। 
akash se gire khjur par atke.
आउट ऑफ़ फ्राइंग पैन इन्टु द फायर। 
Out of the frying pan into the fire.
आप मरे जग परलो। 
aap mre jag parlo.
डैथस् डे इज डूम्स डे। 
Death's day is doom's day.
मृत्यु का कोई समय नहीं है। 
mratyu ka koi calendar nahin hae .
डैथ हैज नो कैलेण्डर। 
Death keeps no calendar.
आँख ओझल, पहाड़ ओझल। 
aankh ojhal phad ojhal.
आउट ऑफ़ साइट आउट ऑफ़ माइंड। 
Out of sight out of mind.
अपने मुँह मिंयाँ मिट् थू बनना 
apne munh minyan mitthu banna.
सेल्फ प्रेज इज नो प्रेज। 
Self praise is no praise.
आदमी कुछ सोचता है और ईश्वर कुछ करता है। 
admi kuchh sochta hae aur ishwar kuchh karta hae.
मैन प्रोपोजेज गॉड डिस्पोजेज़। 
Man proposes God disposes.
आज का काम कल पर मत छोड़ो। 
aj ka kam kal par mat chhodo.
डू नॉट पुट ऑफ टिल टुमारो व्हाट यू कैन डिस्पोज टुडे। 
Do not put off till tomorrow what you can dispose off today.
व्यक्ति अपनी संगत से पहचाना जाता है। 
vykti apni sangat se pahchana jata hae .
मैन इज नोन बाई हिज कम्पनी। 
Man is known by his company.
कुसंगत से अकेला भला। 
kusangat se akela bhala.
बैटर अलोन देंन इन बैड कम्पनी। 
Better alone than in bad company.
उलटे बाँस बरेली। 
ulte baans bareli.
टु कैर्री कोल् टु न्यू कैसल। 
To carry coal to New Castle.
कद्र खो देता है रोज का आना जाना। 
kadr kho deta hae roj ka ana jana.
टू मच फ़ैमिलिरिटी ब्रीड्स कंटेंट। 
Too much familiarity breeds content.
पहले आप पीछे और। 
pahle ap peechhe aur.
चैरिटी बेगिंस ऐट होम। 
Charity begins at home.
भागते चोर की लँगोटी भली। 
bhagte chor ki lngoti bhali .
सम थिंग इज बेटर देंन नथिंग। 
Some thing is better than nothing.
एक म्यान में दो तलवारें नहीं रह सकतीं। 
ek myan me do talvaren nahin rah sktin.
टू ऑफ़ ए ट्रेड सेलडॉम एग्री। 
Two of a trade seldom agree.
सुबह का भूला शाम को घर आ जाये तो उसे भूला नहीं कहते। 
subah ka bhula sham ko ghar aa jaye to use bhula nahin kahte .
इट्स नेवर टू लेट टु मेंड। 
It is never too late to mend.
बेकार से बेगार भली। 
bekar se begar bhali .
एन आइडल मेन्स ब्रेन इज डेविल्स वर्कशॉप। 
An idle man's brain is Devil's workshop.
इलाज से परहेज अच्छा। 
ilaj se parhej achchha hae .
प्रिवेंशन इज बेटर देंन क्योर। 
Prevention is better than cure.
पहले तोलो फिर बोलो। 
pahlr tolo fir bolo.
थिंक बिफोर यू स्पीक। 
Think before you speak.
अच्छा स्वास्थ्य हजार नियामत। 
achchha swasthy hjar niyamat.
हेल्थ इज वेल्थ। 
Health is wealth.
थोथा चना बाजे घना। 
thotha chna baje ghana.
एम्पटि वेसल्स मेक मोर नॉइस। 
Empty vessels make more noise.
तेल देखो तेल की धार देखो। देखो ऊँट किस करवट बैठता है। 
tel dekho tel ki ghar dekho. dekho unt kis karvat baethta hae.
सी विच वे द विंड ब्लोज़।  वेट एंड वाच। 
See which way the wind blows. Wait and watch.
अपनी फ़िक्र करो। 
apni fikr kro.
स्वीप बिफोर योर ओन डोर। 
Sweep before your own door.
जहाँ फूल वहाँ काँटे। 
jahan ful vahan kante.
व्हेयर देयर इज ए रोज़ देयर इज ए थोर्न। 
Where there is a rose, there is a thorn.
जब तक साँस तब तक आस। 
jab tak sans tab tak aas.
एज लॉन्ग एज देर इज़ लाइफ देयर इज होप। 
As long as there is life there is hope.
जब ओखली में सर दिया तो मूसली से क्या डरना। 
jb okhli me sir diya to munsal se kya darna.
व्हाट कैन नॉट बी क्योर्ड मस्ट बी एंडयोर्ड। 
What can not be cured must be endured.
जितनी चादर देखो, उतने पर पसारो। 
jitni chadar dekho utne paer psaro.
कट योर कोट अकॉर्डिंग टु योर क्लॉथ। 
Cut your coat according to your cloth.
जिसकी लाठी उसकी भैंस। 
jiski lathi uski bhaens.
माइट इज राइट। 
Might is right.
जहाँ चाह वहाँ राह। 
jahan chah vahan rah.
वेयर देयर इज ए विल देयर इज ए वे। 
Where there is will there is way.
जैसा देश वैसा वेश। 
jaesa desh vaesa vesh.
व्हाइल इन रोम डू ऐज रोमन्स डू। 
While in Rome do as Romans do.
जो गरजते हैं वे बरसते नहीं। भौंकने बाले काटने नहीं। 
jo grajte haen vo baraste nahin.
बार्किंग डॉग्स सेलडॉम बाइट। 
Barking dogs seldom bite.
झूँठ के पाँव नहीं होते। 
jhunth ke panv nahin hote.
ए लाइ हैज नो लैग्स  टु स्टैंड। 
A lie has no legs to stand.
जैसा करोगे वैसा भरोगे। 
jaesa kroge vaesa bharoge.
एज यू सो शैल यू रीप। 
As you sow so shall you reap.
जो औरों के लिये गड्ढा खोदता है, स्वयं उसमें गिरता है। 
jo oron ke liye gddha khodta hae vo usmen swayam girta hae.
ही हू डिग्स् ए पिट फॉर अदर्स फाल्स इन्टु इट। 
He who digs a pit for others, falls into it himself.
दिये तले अँधेरा। 
diye tle andhera.
नियरर द चर्च फार्दर फ्रॉम द हेवन। 
Nearer the Church, farther from the heaven.
चोर की दाढ़ी में तिनका। 
chor ki dadhi me tinka.
ए गिल्टी कंक्सिएंस नीड्स नो अक्यूज़र। 
A guilty conscience needs no accuser.
बूँद-बूँद करके तालाब बन गया। बूँद-बूँद करके घड़ा भरत है। 
bund-bund karke talab ban gaya. bund-bund karke ghda bhar gaya.
मेनी ए लिटिल मैक्स ए मिकल। लिटिल ड्रॉप्स मैक्स द  ओसियन. 
Many a little makes a mickle. Little drops make the ocean.
बुराई की कमाई बुराई में लगे। 
burai ki kmai burai me lage.
इल गोट इल स्पेंट। 
Ill got, ill spent.
दाम बनाये काम। 
dam banaye kam.
मनी मैक्स द मेयर गो। 
Money makes the mare go.
ईश्वर उनकी सहायता करता है जो अपनी मदद आप करते हैं। 
ishwar unki madad karta hae jo apnee madad ap karte haen.
गॉड हेल्प्स दोज हू हेल्प्स दैमसेल्वस 
God helps those who helps themselves.
दिल को दिल से राहत। 
dil se dil ko rahat.
लव विगेट्स लव। 
Love begets love.
बीती ताहि बिसार दे आगे की सुधि लेय। 
beeti tahi bisaar de age ki sudhi ley.
लैट बाइ-गोन्स बी बाइ-गोन्स 
Let by-gones be by-gones.
दूध का जला छाछ को भी फूँक-फूँक कर पीता है। 
doodh ka jla chhachh ko bhi funk-funk kar pita hae .
ए बर्न्ट चाइल्ड ड्रेड्स द फायर।
A burnt child dreads the fire.
न करोगे तो न पाओगे।
n karoge to n paoge.
यू केन नॉट मेक ओम्लेट्स विद आउट ब्रेकिंग एग्स। 
You can not make omelettes without breaking eggs.
मित्र वही जो मुसीबत में काम आये। 
mitr vahi jo musibat me kam aye.
ए फ्रेंड इन नीड इज ए फ्रेंड इन डीड। 
A friend in need is a friend in deed.
दो मुल्लाओं में मुर्गी हराम। 
do mullaon me murgi haram.
टू मैनी कुक्स स्पॉइलस द ब्रोथ। 
Too many cooks spoils the broth.
बगैर खतरे उठाये लाभ नहीं। 
bagfaer khtra uthaye laabh nahin.
नथिंग वेंचर नथिंग हैव। 
Nothing venture, nothing have.
कष्ट बिना सुख नहीं। 
kasht bina sukh nahin.
नो पेन्स नो गेन्स। 
No pains, no gains.
साँच को आँच नहीं। 
saanch ko aanch nahin.
ट्रुथ फियर्स नो एग्जामिनेशन 
Truth fears no examination.
ईमानदारी सबसे अच्छी नीति है। 
imandari sabse achchhi neeti hae.
आनेस्टी इज द बेस्ट पालिसी। 
Honesty is the best policy.
डूबते को तिनके का सहारा। 
dubte ko tinke ka shara.
ए  ड्रोउनिंग मैन कैट्चेस एट ए स्ट्रॉ। 
A drowning man catches at a straw.
नीम हकीम खतराए जान। 
neem hakeem khatrae jan.
ए लिटिल नॉलेज इज अ डेंजरस थिंग। 
A little knowledge is a dangerous thing.
शक्कर खोरे को परमात्मा शक्कर ही देता है। 
shakkar khore ko parmatma shakkar hi deta hae .
स्पेंड ओवर पायोसिटी एंड गॉड विल सेंड मोर। 
Spend over piousity and God will send more.
अच्छा नाम धन से बड़ा है। 
achcha nam dhan se bada hae.
ए गुड नेम निज इज बैटर देंन रिचिज। 
A good name is better than riches.
सहज पके सो मीठा होए। 
sahaj pake so meetha hoe.
स्लो एंड स्टडी विन्स द रेस। 
Slow and steady wins the race. 
बीता वक्त वापस नहीं आता। 
beeta vakt vapas nahin aata.
टाइम वन्स लॉस्ट इज नैवर फाउंड अगेन। 
Time once lost is never found again.
न नौ मन तेल होगा और न राधा नाचेगी। 
na nau man tel hoga aur na Radha nachegi.
इफ द स्काई फाल्स, वी शैल कैच लार्क्स। 
If the sky falls, we shall catch larks.
नेकी कर कुँए में डाल। कर भला हो भला। 
neki kar kuaen me dal.
डू गुड हैव गुड। 
Do good have good.
अभ्यास से कला में निखार आता है। 
abhyas se kala mae nikhar aata hae .
प्रैक्टिस मैक्स ए मैन परफेक्ट। 
Practice makes a man perfect.
चोर का साथी चोर, साधु का साधु। 
chor ka sathi chor, sadhu ka sadhu.
बर्ड्स ऑफ़ ए फैथेर फ्लॉक टु गैथर। 
Birds of a feather flock together.
कोयले की दलाली में मुँह काला। काजल के कोठरी में दाग लागे ही लागे। 
koyle ki dalali me munh kala.
इविल परसूट्स ब्रिंग इविल रेपुटेशन। 
Evil pursuits bring evil reputation.
समय के साथ सब घाव भर जाते हैं। समय सबसे बड़ा मरहम है। 
samay ke sath sab ghav bhar jate haen.
टाइम इज ए ग्रेट हीलर। टाइम ब्लण्ट्स द एज ग्रीफ। 
Time is a great healer. Time blunts the edge of grief.
गड़े मुर्दे मत उखाड़ो। 
gade murde mat ukhado.
लैट द पास्ट बरी इटस डैड। 
Let the past bury its dead.
अपनों के साथ नर्क, अपनों-सबके साथ स्वर्ग। 
apnon ke saath nark, apnon-sabke saath sawarg.
डेथ विथ फ्रेंड्स इज ए फेस्टिवल। 
Death with friends is a festival.
गुड़ खाये, गुलगुलों से परहेज। 
gud kahye gulgulon se parhej.
टु स्वलो ए कैमल बट स्ट्रेन एट ए गोट। 
To swallow a camel but strain at a goat. 
कोठे वाला रोये, छप्पर वाला सोये। 
kothe wala roye, chhappar vala soye. 
अनइजी लाइज द हेड दैट वियर्स ए क्राउन। 
Uneasy lies the head that wears a crown.
पवित्रता धर्म का एक अंग है। 
pvitrata dharm ka ek ang hae.
क्लीनलिनेस इज नेक्स्ट तो गोडलिनेस। 
Cleanliness is next to Godliness. 
घर का जोगी जोगड़ा आन गाँव का सिद्ध। 
ghar ka jogi gogda aan gaon ka siddh.
ए प्रोफेट इज सेल्डम होनॉर्ड इन हिज ओन लैंड। 
A prophet is seldom honoured in his own land.
सौ दिन चोर के एक दिन साध का। 
sau din chor ke ek din sadh ka.
ईविल कैन नॉट थ्राइव फॉर एवर। 
Evil can not thrive for ever.
सौंदर्य को गहनों की जरूरत नहीं है। 
soundary ko ghnaon ki jrurat nahin hae.
ब्यूटी नीड्स नो ऑर्नामेंट्स। 
Beauty needs no ornaments.
धोबी का कुत्ता न घर  का न घाट का। 
dhobi ka kutta na ghar ka na ghat ka.
ए रोलिंग स्टोन गैथर्स नो मास। 
A rolling stone gathers no mass.
भूख में चने भी बादाम। 
bhukh me chne bhi badam.
हंगर इज द बेस्ट सॉस। 
Hunger is the best sauce.
लोहा लोहे  काटता है। 
loha lohe ko katta hae.
ए डायमंड कट्स ए डायमंड। 
A diamond cuts a diamond.
जितने मुँह उतनी बातें। 
jitne munh utni baten.
मैनी मेन, मैनी माइंडस। 
Many men, many minds.

A watched pot never boils.
A picture is worth a thousand words.
All good things must come to an end.
Actions speak louder than words.
A penny saved is a penny earned.
All are not friends that speak us fair.
All roads lead to Rome.
All things come to those who wait.
All work and no play makes Jack a dull boy.
An army marches on its stomach. पेट बातों से नहीं भरता।
A hedge between keeps friends green.
A verbal contract isn't worth the paper it's written on.
Absence makes the heart grow fonder.
Actions speak louder than words. कार्य बोलता है।
A friend in need is a friend indeed. मित्र की पहचान मुसीबत में ही होती है।
A friend is never known till a man have need. मित्र की पहचान मुसीबत में ही होती है।
All cats love fish but hate to get their paws wet.
All for one and one for all.
All good things must come to an end. जो पैदा हुआ है बो मरेगा जरूर।
All's well that ends well.अंत  भला सो भला।
All that glisters is not gold. जो चमकता है वो जरूरी नहीं है कि सोना ही हो।
A staff is quickly found to beat a dog.
An apple a day keeps the doctor away. रोज सेब खाने से स्वास्थ्य अच्छा रहता है। एक सेब हजार नियामत। 
As the old cock crows, so crows the young.
Ask me no questions, I'll tell you no lies.
A bad penny always turns up.
A bad settlement is better than a good lawsuit.
A bellyful is one of meat, drink, or sorrow.
An ill labourer quarrels with his tools. A bad workman blames his tools. एक खराब कारीगर अपने औजारों से लड़ता है। नाच न जाने आँगन टेढ़ा।
A bad penny always turns up. खोटा  पर काम आता है। 
Photo:
A barking dog never bites. भौंकने वाले काटने नहीं। गरजने वाले बरसते 
A bird in the hand is worth two in the bush. नौ नकद न तरह उधार।
A cat may look at a king.
A chain is only as strong as its weakest link.
A change is as good as a rest.
A dog is a man's best friend.कुत्ता इंसान का सबसे वफ़ादार साथी है। 
A drowning man will clutch at a straw.डूबते को तिनके का सहारा। 
A fish always rots from the head down.
A fool and his money are soon parted.
A friend in need is a friend indeed.दोस्त वही जो मुसीबत में काम आये। 
A golden key can open any door.सभी तालों की चाबी। 
A good beginning makes a good ending.
A good man is hard to find.
A house divided against itself cannot stand.
A person is known by the company he keeps.
A house is not a home.
A journey of a thousand miles begins with a single step.
A leopard cannot change its spots.
A little knowledge is a dangerous thing.
A little learning is a dangerous thing.
A little of what you fancy does you good.
A man is known by his friends.
A man who is his own lawyer has a fool for his client.
A miss is as good as a mile.
A new broom sweeps clean.
A nod's as good as a wink to a blind horse.
A penny saved is a penny earned.
A picture paints a thousand words.
A place for everything and everything in its place.
A poor workman always blames his tools.
A person is known by the company he keeps.
A problem shared is a problem halved.
A prophet is not recognized in his own land.
A rising tide lifts all boats.
A rolling stone gathers no moss.
A soft answer turneth away wrath.
A stitch in time saves nine.
A swarm in May is worth a load of hay; a swarm in June is worth a silver spoon; but a swarm in July is not worth a fly.
A thing of beauty is a joy forever.
A trouble shared is a trouble halved.
A volunteer is worth twenty pressed men.
A watched pot never boils.
A woman is only a woman, but a good cigar is a smoke.
A woman's place is in the home.
A woman's work is never done.
A word to the wise is enough.
Absence makes the heart grow fonder.
Absolute power corrupts absolutely.
Accidents will happen (in the best-regulated families).
Actions speak louder than words.
Adversity makes strange bedfellows.
After a storm comes a calm.
All good things come to he who waits.
All good things must come to an end.
All is grist that comes to the mill.
All publicity is good publicity.
All roads lead to Rome.
All that glisters is not gold.
All the world loves a lover.
All things come to those who wait.
All things must pass.
All work and no play makes Jack a dull boy.
All you need is love.
All's fair in love and war.
All's for the best in the best of all possible worlds.
All's well that ends well.
A miss is as good as a mile.
An apple a day keeps the doctor away.
An army marches on its stomach.
An Englishman's home is his castle.
An eye for an eye, a tooth for a tooth.
An ounce of prevention is worth a pound of cure.
Another day, another dollar.
Any port in a storm.
Appearances can be deceptive.
April is the cruellest month.
April showers bring forth May flowers.
As thick as thieves.
As you make your bed, so you must lie upon it.
As you sow so shall you reap.
Ashes to ashes dust to dust.
Ask a silly question and you'll get a silly answer.
Ask no questions and hear no lies.
Attack is the best form of defence.
A chain is only as strong as its weakest link.
As you make your bed, so you must lie on it.
All are not thieves that the dogs bark at.
Absence makes the heart grow fonder.
Better an egg today than a hen tomorrow.
Birds of a feather flock together.
Beggars can't be choosers.
Beauty is in the eye of the beholder.
Bend the willow while it is young. 
Bad news travels fast.बुरी बातें जल्दी सीखी जाती हैं।
Better is the enemy of good.
Big thunder, little rain.
Better late than never.
Better safe than sorry.
Beware of false prophets, who come to you in sheep's clothing, but inwardly they are ravening wolves.
Birds of a feather flock together.
Bitter pills may have blessed effects.
Blood is thicker than water.
Beauty is in the eyes of the beholder.
Bad money drives out good.
Bad news travels fast.
Barking dogs seldom bite.
Be careful what you wish for.
Beat swords into ploughshares.
Beauty is in the eye of the beholder.
Beauty is only skin deep.
Beggars should not be choosers.
Behind every great man there's a great woman.
Better late than never.
Better safe than sorry.
Better the Devil you know than the Devil you don't.
Better to have loved and lost than never to have loved at all.
Better to light a candle than to curse the darkness.
Better to remain silent and be thought a fool that to speak and remove all doubt.
Beware of Greeks bearing gifts.
Beware the Ides of March.
Big fish eat little fish.
Birds of a feather flock together.
Blessed are the peacemakers.
Blood is thicker than water.
Blue are the hills that are far away.
Boys will be boys.
Brevity is the soul of wit.
Business before pleasure.
Better late than never.
Cleanliness is next to godliness.
Caesar's wife must be above suspicion.
Carpe diem (Pluck the day; Seize the day).
Charity begins at home.
Charity covers a multitude of sins.
Cheaters never win and winners never cheat.
Cheats never prosper.
Children and fools tell the truth.
Children should be seen and not heard.
Christmas comes but once a year.
Cleanliness is next to godliness.
Clothes maketh the man.
Cold hands, warm heart.
Comparisons are odious.
Count your blessings.
Cowards may die many times before their death.
Crime doesn't pay.
Cut your coat to suit your cloth.
Dead men tell no tales.
Don't put all your eggs in one basket.
Don't bite the hand that feeds you.
Discretion is the greater part of valour.
Do unto others as you would have them do unto you.
Don't count your chickens before they hatch.
Devil take the hindmost.
Discretion is the better part of valou.
Distance lends enchantment to the view.
Do as I say, not as I do.
Do as you would be done by.
Do unto others as you would have them do to you.
Don't bite the hand that feeds you.
Don't burn your bridges behind you.
Don't cast your pearls before swine.
Don't change horses in midstream.
Don't count your chickens before they are hatched.
Don't cross the bridge till you come to it.
Don't cut off your nose to spite your face.
Don't get mad, get even.
Don't keep a dog and bark yourself.
Don't leave your manners on the doorstep.
Don't let the bastards grind you down.
Don't let the grass grow under your feet.
Don't meet troubles half-way.
Don't mix business with pleasure.
Don't put all your eggs in one basket.
Don't put the cart before the horse.
Don't put new wine into old bottles.
Don't rock the boat.
Don't shoot the messenger.
Don't spoil the ship for a ha'porth of tar.
Don't sweat the small stuff.
Don't throw pearls to swine.
Don't teach your Grandma to suck eggs.
Don't throw the baby out with the bathwater.
Don't trust anyone over thirty.
Don't try to run before you can walk.
Don't try to walk before you can crawl.
Don't upset the apple-car.
Don't wash your dirty linen in public.
Doubt is the beginning not the end of wisdom.
Early to bed and early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise.
East is east, and west is west.
East, west, home's best.
Easy come, easy go.
Eat, drink and be merry, for tomorrow we die.
Empty vessels make the most noise.
Enough is as good as a feast.
Enough is enough.
Even a worm will turn.
Every cloud has a silver lining.
Every dog has its day.
Every little helps.
Every man for himself, and the Devil take the hindmost.
Every man has his price.
Every picture tells a story.
Every stick has two ends.
Everyone wants to go to heaven but nobody wants to die.
Everything comes to him who waits.
Easy come, easy go.
Failing to plan is planning to fail.
Faint heart never won fair lady.
Fair exchange is no robbery.
Faith will move mountains.
Familiarity breeds contempt.
Feed a cold and starve a fever.
Fight fire with fire.
Fight the good fight.
Finders keepers, losers weepers.
Fine words butter no parsnips.
First come, first served.
First impressions are the most lasting.
First things first.
Fish always stink from the head down.
Fish and guests smell after three days.
Flattery will get you nowhere.
Fools rush in where angels fear to tread.
For everything there is a season.
For want of a nail the shoe was lost; for want of a shoe the horse was lost; and for want of a horse the man was lost.
Fortune favours the bold.
Forewarned is forearmed.
Forgive and forget.
Fortune favours the brave.
From the sublime to the ridiculous is only one step.
Familiarity breeds contempt.
Forgive and forget.माफ़ करो और भूल जाओ।
Genius is an infinite capacity for taking pains.
Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration.
Give a man a fish and you will feed him for a day...
Give a dog a bad name and hang him.
Give a man enough rope and he will hang himself.
Give credit where credit is due.
Go the extra mile.
God helps those who help themselves.
Good fences make good neighbours.
Good talk saves the food.
Good things come to those who wait.
God helps those who help themselves.
Good things come to those who wait.
Great minds think alike.
Half a loaf is better than no bread.
Handsome is as handsome does.
Hard cases make bad law.
Hard work never did anyone any harm.
Haste makes waste.
He that goes a-borrowing, goes a-sorrowing.
He who can does, he who cannot, teaches.
He who fights and runs away, may live to fight another day.
He who hesitates is lost.
He who laughs last laughs longest.
He who lives by the sword shall die by the sword.
He who pays the piper calls the tune.
He who sups with the Devil should have a long spoon.
Hell hath no fury like a woman scorned.
Hindsight is always twenty-twenty.
History repeats itself.
Home is where the heart is.
Honesty is the best policy.
Hope springs eternal.
Horses for courses.
If anything can go wrong, it will.
If a job is worth doing it is worth doing well.
If at first you don't succeed try, try and try again.
If God had meant us to fly he'd have given us wings.
If ifs and ands were pots and pans there'd be no work for tinkers.
If it ain't broke, don't fix it.
If life deals you lemons, make lemonade.
If the cap fits, wear it.
If the mountain won't come to Mohammed, then Mohammed must go to the mountain.
If the shoe fits, wear it.
If wishes were horses, beggars would ride.
If you build it they will come.
If you can't be good, be careful.
If you can't beat em, join em.
If you can't stand the heat get out of the kitchen.
If you lie down with dogs, you will get up with fleas.
If you pay peanuts, you get monkeys.
If it ain't broke, don't fix it.
If you can't beat 'em, join 'em.
If you want something done right, you have to do it yourself.
If you want a thing done well, do it yourself.
Ignorance is bliss.
Imitation is the sincerest form of flattery.
In for a penny, in for a pound.
In the kingdom of the blind the one eyed man is king.
In the midst of life we are in death.
Into every life a little rain must fall.
It ain't over till the fat lady sings.
It goes without saying.
It is best to be on the safe side.
It is better to give than to receive.
It is easy to be wise after the event.
It never rains but it pours.
It takes a thief to catch a thief.
It takes all sorts to make a world.
It takes one to know one.
It takes two to tango.
It's all grist to the mill.
It's an ill wind that blows no one any good.
It's better to give than to receive.
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.
It's better to light a candle than curse the darkness.
It's better to travel hopefully than to arrive.
It's never too late.
It's no use crying over spilt milk.
It's no use locking the stable door after the horse has bolted.
It's the early bird that catches the worm.
It's the empty can that makes the most noise.
It's the singer not the song.
It's the squeaky wheel that gets the grease.
Jack of all trades, master of none.
Judge not, that ye be not judged.
Keep your chin up.
Keep your friends close and your enemies closer.
Keep your powder dry.
Keep your friends close and your enemies closer.
Laugh and the world laughs with you, weep and you weep alone.
Laughter is the best medicine.
Least said, soonest mended.
Less is more.
Let bygones be bygones.
Let not the sun go down on your wrath.
Let sleeping dogs lie.
Let the buyer beware.
Let the dead bury the dead.
Let the punishment fit the crime.
Let well alone.
Life begins at forty.
Life is just a bowl of cherries.
Life is what you make it.
Life's not all beer and skittles.
Lightning never strikes twice in the same place.
Like father, like son.
Little pitchers have big ears.
Little strokes fell great oaks.
Little things please little minds.
Live and learn.
Live for today for tomorrow never comes.
Look before you leap.
Love of money is the root of all evil.
Love is blind.
Love makes the world go round.
Love thy neighbour as thyself.
Love will find a way.
Make hay while the sun shines.
Make love not war.
Man does not live by bread alone.
Manners maketh man.
Many a little makes a mickle.
Many a mickle makes a muckle.
Many a true word is spoken in jest.
Many are called but few are chosen.
Many hands make light work.
March comes in like a lion, and goes out like a lamb.
March winds and April showers bring forth May flowers.
Marriages are made in heaven.
Marry in haste, repent at leisure.
Might is right.
Mighty oaks from little acorns grow.
Misery loves company.
Moderation in all things.
Monday's child is fair of face.
Tuesday's child is full of grace.
Wednesday's child is full of woe.
Thursday's child has far to go.
Friday's child is loving and giving.
Saturday's child works hard for its living.
And a child that's born on the Sabbath day (विश्राम का दिन, रविवार, Sunday), is fair and wise and good and gay.
Money doesn't grow on trees.
March winds and April showers bring forth May flowers.
Money is the root of all evil.
Money isn't everything.
Money makes the world go round.
Money talks.
More haste, less speed.
Music has charms to soothe the savage breast.
Nature abhors a vacuum.
Necessity is the mother of invention.
Needs must when the devil drives.
Ne'er cast a clout till May be out.
Never give a sucker an even break.
Never go to bed on an argument.
Never hand an ill workman good tools.
Never judge a book by its cover.
Never let the sun go down on your anger.
Never look a gift horse in the mouth.
Never put off until tomorrow what you can do today.
Never speak ill of the dead.
Never tell tales out of school.
Nine tailors make a man.
No man can serve two masters.
No man is an island.
No names, no pack-drill.
No news is good news.
No one can make you feel inferior without your consent.
No pain, no gain.
No rest for the wicked.
Nothing new under the sun.
Nothing is certain but death and taxes.
Nothing succeeds like success.
Nothing ventured, nothing gained.
Never look a gift horse in the mouth.
Necessity is the mother of invention.
Oil and water don't mix.
Old soldiers never die, they just fade away.
Once a thief, always a thief.
Once bitten, twice shy.
One good turn deserves another.
One half of the world does not know how the other half lives.
One hand washes the other.
One man's meat is another man's poison.
One might as well be hanged for a sheep as a lamb.
One law for the rich and another for the poor.
One swallow does not make a summer.
One volunteer is worth ten pressed men.
One year's seeding makes seven years weeding.
Only fools and horses work.
Opportunity never knocks twice at any man's door.
Out of sight, out of mind.
One man's trash is another man's treasure.
Parsley seed goes nine times to the Devil.
Patience is a virtue.
Pearls of wisdom.
Penny wise and pound foolish.
People who live in glass houses shouldn't throw stones.
Physician, heal thyself.
Possession is nine points of the law.
Power corrupts; absolute power corrupts absolutely.
Practice makes perfect.
Practice what you preach.
Prevention is better than cure.
Pride goes before a fall.
Procrastination is the thief of time.
Put your best foot forward.
People who live in glass houses should not throw stones.
Practice makes perfect.
Rain before seven, fine before eleven.
Red sky at night shepherd's delight; red sky in the morning, shepherd's warning.
Revenge is a dish best served cold.
Revenge is sweet.
Rob Peter to pay Paul.
Rome wasn't built in a day.
See a pin and pick it up, all the day you'll have good luck; see a pin and let it lie, bad luck you'll have all day.
See no evil, hear no evil, speak no evil.
Seeing is believing.
Seek and ye shall find.
Set a thief to catch a thief.
Share and share alike.
Shrouds have no pockets.
Silence is golden.
Slow but sure.
Softly, softly, catchee monkey.
Spare the rod and spoil the child.